Spelregels
Hoewel het oplossen van een Sudoku behoorlijk lastig kan zijn, zijn de regels van Sudoku eenvoudig.
Een standaard Sudoku is een rooster van negen bij negen vakjes en is verder opgedeeld in negen subroosters van elk drie bij drie vakjes. Zie het voorbeeld hieronder:
Sudoku is een populaire cijferpuzzel die tot ons is gekomen via Japan, ofschoon de oorsprong volgens sommigen in de Verenigde Staten ligt. De naam Sudoku is een afkorting van het Japanse Sūji wa dokushin ni kagiru wat zoveel betekent als elk getal mag maar één keer voorkomen.
Basis regels voor het oplossen van een Sudoku
In de Sudoku moeten de cijfers van 1 tot en met 9 op de volgende manier worden ingevuld:
- op elke horizontale rij komt elke cijfer slechts eenmaal voor,
- in elke verticale kolom komt elke cijfer slechts eenmaal voor,
- in elk sub rooster (hier aangegeven in bruin) komt elke cijfer slechts eenmaal voor.
Hier komt ook de naam van de puzzel vandaan: de Japanse betekenis is het beste te vertalen als "getallen enkelvoudig".
In tegenstelling tot hetgeen je misschien in eerste instantie verwacht is voor het oplossen van een Sudoku geen wiskundige kennis nodig, maar alleen logisch inzicht.
Verder is het handig om te weten dat een puzzel altijd maar 1 oplossing heeft. Dus als alle velden gevuld zijn en er in elke rij, kolom en vlak een 1 t/m 9 is ingevuld, is deze goed ingevuld.
In een Sudoku zijn dus altijd al een aantal cijfers ingevuld en aan de puzzelaar is het de uitdaging om de ontbrekende cijfers, op de wijze zoals hierboven vermeld, verder in te vullen. Hoe minder cijfers, des te moeilijker is het om de Sudoku op te lossen.
Vul de cijfers met potlood in. Naarmate de Sudoku’s moeilijker worden zul je merken dat je aan de regels hierboven niet altijd genoeg hebt om de puzzel op te lossen. In dat geval zul je eerst de cijfers in moeten vullen die mogelijk in ieder hokje zouden kunnen komen te staan. Als je een mogelijkheid ziet, zet hem dan met potlood in een hoekje van het kleine hokje. Het kan zijn dat je tijdens het oplossen van de puzzel wel 3 of 4 voorlopige cijfertjes met potlood in de hoekjes geschreven hebt staan.
- Terwijl je bezig bent kan het zijn dat je merkt dat er in bepaalde hokjes maar 1 cijfer staat. Waarschijnlijk kun je dat cijfer dan alvast definitief invullen.
- Vergeet niet om bij ieder vakje dat je invult nogmaals je logica erachter te controleren; één enkele fout kan ervoor zorgen dat de hele puzzel niet meer klopt.
Op Sudoku Plaza vindt u naast standaard Sudoku's heel veel specifieke en bijzondere Sudoku's. De uitleg hiervan treft u aan bij de betreffende Sudoku.
Veel uitdaging en plezier toegewenst met het 'worstelen' om deze Sudoku's op te lossen!
Copyright © Sudokuplaza
Maak jouw eigen website met JouwWeb